Series of trip to ‘beaches’ in kelantan

Starting with..
walking
a picnic in “Pantai Melawi ..” near bachok..

then ..
after an hour long of ‘berendam’ in the sea..
and playing with the tide..
rush to the shore..as cannot ‘tahan’ anymore..
so ..tiring..
pantai-melawi-bachok
while in the middle of eating or something..

picnic-2

picnic-time

tariq

“Ayam da abis…nasi ada banyak lagi nie..
acu g cari lauk ayam kat kedai kot2..ade”

Hmm.. let’s go find some additional lauk nearby..

start the car..
went to the melawi to tok bali , gunung (junction)..
Hmm.. most of the shop only either sell ‘goren pisang’ or just kedai runcit..

and move a bit forward.. got small stall..
selling some sort of ‘sup’..
got no ‘ayam goreng’..
road-on-the-way
hmm.. heck..
then i just sped off to “pantai irama bachok..”

there got many stall , selling ‘udang goreng’ , ‘ayam goreng’, ‘ABC’, ‘cendol’, and many others..

ended up ..not just buying ‘ayam goreng’ but a bunch of
additional ‘itenary’.. muahahaha
well.. trying to control the crowd of ‘un-controllable’..

surprisingly, there is not so many people at pantai irama bachok.. at that time..
could be it was too early.. ( around ~ 12.30pm ).
well.. it was saturday (1 august 2009)..anyway..
and my phone had already out-of-battery by that time… hahahaha

sawah-padi

then only rush back to pantai melawi.. as there is another group still playing/hanging out there..
… get out for another round at 1.00p.m
to pick up my younger sister staying at
KIST (near “sudara beach resort” ?) .

she can’t get home early this weekend because of
the extra class on the saturday morning..

well.. by the time we reach pantai melawi again.. it was around 1.30p.m

Hm..after about another 2-3 hours.. i think..
we decided to pull over..
and only managed to stop at the mosque near the (gunung, tok bali) junction..
hehehe.. as the mosque near the beach was out-of-water sort of..
do-not-speed
then.. after a while..
hHmm..
the other car was going straight back to home.
but i had to go toward tok bali to send my younger sister back to her “KIST”‘s college.

on the way there.. we say a sign.. “pantai bisikan bayu”.. hehe..
as none of us ever been there.. why not try to reach there this time.. i think it just another 9-12km from the “pantai melawi”, gunung junction..

after about 15minute of drive , we reach tok bali..
there is .. “pusat penaikan ikan”..
well.. someone suggesting to buy some fresh fish..
Hmm.. let’s make it a stop on the way back later..

as we move onto the some sort of uphill-bridge at tok bali..
well.. it was really high as we can see the shoreline / beach clearly from the top..
.. and it was starting to rain at that time..
the air was so cold.. 🙂

about another 15minute or so..
we reach the “Pantai Bisikan Bayu”..
and to my surprise..

the beach was so straight… can see from one end to the other end..
it also so near to shore.. as it was also so “steep” .. or ‘sloping’
.. and the sound of the tide/ sea was noticeably is more loud compare to other beach
we visit earlier.. could be that was the ‘why’ it was named as “Pantai Bisikan Bayu”.

well.. i didn’t manage to get into the sea this time.. only spent a wonderful 15minute of
beach walking there.. only my little brother.. (amru) got wet.. as he love to jump over the seashore line/ sea.. and we were forced to leave as it is starting to rain heavily ..

and.. on the way back , we did stopped at the tok bali.. “pasar @naik”
and the price of the
‘ikan selayang’.. RM 4 per kg.
also got small ‘sotong’ RM 6 per kg..
and my mom also bought few other stuff..

However for me , I only bought a RM 1 of keropok.. well.. it got 10 stick of them… hehehee
and two ‘air cendol’.. hhahahaha.. so damn thirsty ..

then all the way to home via KIST again-> took gunung -> pauh lima -> melor -> peringat.. reach home at 6.30p.m .. hahahaa..
heavy-rain

that nite.. is another story..
sending another sister to jalan langgar (transnasional) bus terminal…
suppose the bus is at 11.00p.m..
but somehow is only departed from there at 12.05 midnite…

.. and there was ‘blackout’ at home before i go to sleep !!

p/s : next day was sunday… a working/school day in kelantan..

Related Post

16 Responses

  1. Wahi says:

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    Reply
    • namran says:

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

      Reply
  2. myxery™ says:

    alhamdulillah dh sampai seru boleh wat umrah…

    Reply
  3. Wahi says:

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

    Reply
  4. shila says:

    Salam saudara,
    sy pun berniat nk buat umrah sendiri tanpa agent. Sy ada bbrap soalan, boleh tak sy email kpd saudara, tq jazakallahukhayran kathira.

    [email protected]

    Reply
  5. izzati says:

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

    Reply
  6. Ros says:

    Hi, boleh x paparkn cara untuk dptkn visa tanpa ejen seperti yg diwawarkan diatas? Terima kasih

    Reply
  7. nik karimah says:

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

    Reply
  8. agop says:

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

    Reply
  9. hj amar says:

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    [email protected]

    Reply
  10. ariff says:

    Salam en namran & hj amar,

    Saya pun berhajat untuk melakukan perkara yang sama. (umrah sendiri)
    Harap boleh dikongsikan tips dan cara2.

    Syukran.

    Email saya: [email protected]

    Reply
  11. zawawi says:

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

    Reply
  12. zawawi says:

    What is the cost of a visa?
    Family Visit £39; Business and Work £10 if paying at Embassy or SR1000 to be paid by employer in Saudi Arabia; Multiple entry: £96; Residency: £10; Transit: £10; Pilgrim (Ummra) Visa: no charge (2 months).
    Note: The Pilgrim (Ummra) visa can only be obtained through an authorised travel agent. Check with Embassy for a full list of appointed agents.
    http://www.learn4good.com/travel/saudi_arabia_visa.htm

    Reply
  13. azman says:

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

    Reply
  14. sukaniaga58 says:

    saya juga berminat nak gi umrah cara sendiri bersama lebih 10 org keluaraga. Blh saudara perincikan caranya

    Reply
  15. Shamsul says:

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel [email protected] kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *