The thing that I learned from my visit to Phoenix , Arizona

1. the people are friendly and nice to each other . .. during transit in LRT at phoenix.. each of the passenger can speak/talk to other without a fear..
(i might be wrong.. hahhahaa) at least seeing each other shared a joke.. instead of just buckle up and pretend no-one else at the same place..
(i’d missed the “No Pant Day” .. just for the sake of fun .. a bit radical to hope it happened in Malaysia..)

2. the U.S Airport security clearance procedure is not as bad as the pre-described by others before.
(I’d bring my laptop there.. separate out my laptop from other item.but still got scanned using the same scanner as for other item also.)
yeah.. must remove the shoes and put into a plastic box and got it scanned with same machine.. hehe

3. if you asked for halal food.. or asked is it got pork / something non-halal.. most of the shop will explain which one can be eat.
normally just fish & some vegetables..

embassy-suites

4. Halal food served by some restaurant also.. just need to ask.. and if you’re lucky enough someone even will give guide/direction to that shop.
(from my hotel suite … i just need to walk for about 15minute to get to the nearest halal shop… i’d heard got a few more halal shop nearby also..)
zam-zam-world-food2 zam-zam-world-food

5. the public transport is reliable enough to get to the destination around the city .. (convention centre, shopping mall..restaurant..)

metro-lrt
and the road is walkable.. got sidewalk trail beside the big road.. and the car did STOP whenever seeing any pedestrian crossing the road..
(PED X)..

dont_walkdead-end

6. The service based personnel..(waiter, bus driver, cashier..) whoever deal with customer .. mostly will greet their customer.. with a
“Hi, how are you ?”.. bla.. bla..or anything appropriate and ended with “Thank you, nice meeting you..” and if the customer ever said “Thank you”.. they will replied with “”You’re welcome.. ” or “It’s my pleasure..” without fail. 🙂

7. The technology being use by flood warning for the road.. is using UHF/VHF medium for communication.. based on my interview with the manufacturer/sales .. certain frequency have been allocated for drainage & flood mitigation or something.. and the manufacturer or private sector
can use it for free as long as the data is re-feed to the government for free.. and the private sector does’nt have any problem to comply
with the data sharing as they themselves making the sensor they bought more useful to the community beside for their own purpose..
and the VHF/UHF communication can be either one-to-one or one-to-many .. as per configuration..

8. The military department weatherman was using C-Band Satellite for their communication between mobile forecast unit and HQ.. or central.

9. The TCP-IP based architecture for data logger is still new at the moment and possible to be deployed on various site / scenario / configuration .

10. The TCP-IP linux-based data logger will be killer app for replacing windows-based server for each sub-station which will eliminate the need of requiring physically on-site for each patch.. plus the other advantage such as uptime , reliablity.. bla..bla..

11. The openness for the new thing is more sensible by U.S corporate representative compared to local..if you happened to explain something that might be new for them.. they will openly admit that they don’t even know that possible before.. and encourage you to tell more about what are you exactly doing/think.. unlike the normal we are facing with our corporate figure at here…”No..no.. this cannot be done like that one.. bla.. bla. “and something alike..

12. last but not least.. now I understand what does it really mean by .. “Hujan emas di negeri orang.. Hujan batu di negeri sendiri…..”

now feel a bit more appreciate / grateful for being at homeland.. !

ayam-gorengche_mek

p/s : also realized where did  the “dot” came from.. USDOT .. hehe

usdotusdot2

and.. I think floor carpet do cause electrostatic charge build up whenever you walk around..in a hall like this.. prepare for the static shock every time you touch something.

hall-floor

Else during handshake.. someone will shout .. “Hey..Check your finger..!”

Related Post

16 Responses

  1. Wahi says:

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    Reply
    • namran says:

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

      Reply
  2. myxery™ says:

    alhamdulillah dh sampai seru boleh wat umrah…

    Reply
  3. Wahi says:

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

    Reply
  4. shila says:

    Salam saudara,
    sy pun berniat nk buat umrah sendiri tanpa agent. Sy ada bbrap soalan, boleh tak sy email kpd saudara, tq jazakallahukhayran kathira.

    [email protected]

    Reply
  5. izzati says:

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

    Reply
  6. Ros says:

    Hi, boleh x paparkn cara untuk dptkn visa tanpa ejen seperti yg diwawarkan diatas? Terima kasih

    Reply
  7. nik karimah says:

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

    Reply
  8. agop says:

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

    Reply
  9. hj amar says:

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    [email protected]

    Reply
  10. ariff says:

    Salam en namran & hj amar,

    Saya pun berhajat untuk melakukan perkara yang sama. (umrah sendiri)
    Harap boleh dikongsikan tips dan cara2.

    Syukran.

    Email saya: [email protected]

    Reply
  11. zawawi says:

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

    Reply
  12. zawawi says:

    What is the cost of a visa?
    Family Visit £39; Business and Work £10 if paying at Embassy or SR1000 to be paid by employer in Saudi Arabia; Multiple entry: £96; Residency: £10; Transit: £10; Pilgrim (Ummra) Visa: no charge (2 months).
    Note: The Pilgrim (Ummra) visa can only be obtained through an authorised travel agent. Check with Embassy for a full list of appointed agents.
    http://www.learn4good.com/travel/saudi_arabia_visa.htm

    Reply
  13. azman says:

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

    Reply
  14. sukaniaga58 says:

    saya juga berminat nak gi umrah cara sendiri bersama lebih 10 org keluaraga. Blh saudara perincikan caranya

    Reply
  15. Shamsul says:

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel [email protected] kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *