A trip to Grand Canyon.

I was in Phoenix for AMS exhibition , which happened to be completed on Thursday (15 january 2009 ).

Got one more day free before the flight for coming back to KL on Saturday 17 January 2009 ..

Well… need to book the day trip to Grand Canyon .. 24-hours before the D-Day..

so.. On the last day of exhibition (Thursday) woke up in the morning.. rushed to canteen for early breakfast.. prepare for the exhibition item to bring along..

go to Hotel Front Desk.. asked about the day trip booking.. seeking help for recommendation and pricing .. and bla..bla..

the cheapest one is USD 130.00 .. leaving at 7.00.am and be back to hotel about 8.30p.m same day.. agreed.. asked the staff to arrange for me.. with credit card detail and all.

get to exhibition centre.. doing thing as normal.. bla.. bla.. get back to hotel. wait.. @ 7.30pm my other two colleague still discussing to whether or not to get to grand canyon

or going to shopping centre instead..hmmm.. (as the trip suppose to be booked 24-hour before and to be confirmed by 8.pm a day earlier..).

then realize got a voice message on the phone..trading-post2

my colleague pick up the phone & listen to  the message saying that my trip had been confirmed and pick-up time at 7.10a.m next morning… yay !..

got so excited.. packed all bag that suppose to get back to KL as I’ll be out of time if want to pack the next day..

sleep..! and wake at 6.15a.m .. prepare.. go to breakfast.. wait for the pick-up time… and finally the van arrived and tourist guide explain a

bit .. some sort of ice-breaking.. bla..bla.. pickup @ next hotel.. the journey to grand canyon started @ 7.30 a.m from Phoenix..

ding..dong.. after 3hours or something arrived the Trading Post Cameron.. suppose to get lunch break here ..

get off the van.. felt so cold.. hahahaaha.. borrowed the Jean’s sweater for a while .. then after done with lunch..

trading-postI bought my own new sweater instead.. . the temperature was a bit below 10 ° Celcius..

grand-canyon1after a ride for another half-an-hour reach to the south entrance for the South Rim of Grand Canyon..

here can see snow.. and all those thing.. got a map.. wandering around.. reach the tower bla..bla..

for the first time .. witness the artifact of 1500 B.C .. . and some other geology term.. with my own eyes..

fascinating. .. ! with post the image a bit later..

the-tourist-guidegrand-canyon2

p1030523
Anne & Jean .. from South Korea
Howie says "Be careful guys.. the ice are slippery..don't get too close to that edge.."p1030536
Howie says "Be careful guys.. the ice are slippery..don't get too close to that edge.."
junction
Junction to Page & William
Papi house
Papi house
dsc03783The Trail Barrierdsc03847dsc03847The Trail Barrier
Jump between those ?
Jump between those ?
A point where no one else being there at that time..dsc03672
A point where no one else being there at that time..
Help..I'm shaking.. hahaha..cold or high.. ?
Help..I'm shaking.. hahaha..cold or high.. ?

Related Post

16 Responses

  1. Wahi says:

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    Reply
    • namran says:

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

      Reply
  2. myxery™ says:

    alhamdulillah dh sampai seru boleh wat umrah…

    Reply
  3. Wahi says:

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

    Reply
  4. shila says:

    Salam saudara,
    sy pun berniat nk buat umrah sendiri tanpa agent. Sy ada bbrap soalan, boleh tak sy email kpd saudara, tq jazakallahukhayran kathira.

    [email protected]

    Reply
  5. izzati says:

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

    Reply
  6. Ros says:

    Hi, boleh x paparkn cara untuk dptkn visa tanpa ejen seperti yg diwawarkan diatas? Terima kasih

    Reply
  7. nik karimah says:

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

    Reply
  8. agop says:

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

    Reply
  9. hj amar says:

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    [email protected]

    Reply
  10. ariff says:

    Salam en namran & hj amar,

    Saya pun berhajat untuk melakukan perkara yang sama. (umrah sendiri)
    Harap boleh dikongsikan tips dan cara2.

    Syukran.

    Email saya: [email protected]

    Reply
  11. zawawi says:

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

    Reply
  12. zawawi says:

    What is the cost of a visa?
    Family Visit £39; Business and Work £10 if paying at Embassy or SR1000 to be paid by employer in Saudi Arabia; Multiple entry: £96; Residency: £10; Transit: £10; Pilgrim (Ummra) Visa: no charge (2 months).
    Note: The Pilgrim (Ummra) visa can only be obtained through an authorised travel agent. Check with Embassy for a full list of appointed agents.
    http://www.learn4good.com/travel/saudi_arabia_visa.htm

    Reply
  13. azman says:

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

    Reply
  14. sukaniaga58 says:

    saya juga berminat nak gi umrah cara sendiri bersama lebih 10 org keluaraga. Blh saudara perincikan caranya

    Reply
  15. Shamsul says:

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel [email protected] kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *