Trip to Phuket ~ Phi-Phi Island Day Trip

On the 3rd day.. we managed to book the day trip package to Phi-Phi Island..
which is consist of series of island(s) visit, snorkeling session for 2 hour, seafood lunch,pick-up/drop-off to hotel..

it started at 7.45a.m.. so we had to have our breakfast at 6.45a.m ..
as usual we tend to eat a lot during breakfast..as being provided together with hotel rate.. 🙂

Only around 8.15 am .. the pick-up shuttle van arrived to “Lakeside” – Millennium Resort – to pick us up..

then it took about an hour to reach “Karon Beach”..

upon arriving .. we got a briefing by the tour guide.. and got sticker for boat number and car number..

karon-beach

here .. we also had to rent the swimming fin.. to avoid the foot injury due to ‘carol’ ??
.. and wait for our speedboat ..

karon-beach2

there are a lot of tourist ..that day..
and to my surprise.. we got accompanied by another group of software developer(s) for a bank based in Singapore..
but all of them from India.. hmm.. but didn’t talked that much.. only up to introduction of what language / programming land
are being use and what firm.. (not security related.. or any sort of line debug discussion please… hahahaha 😎 )

Ok.. about another 45minute with boat.. we arrived at the first Island.. (Maya Bay Island) ..
maya-bay

according to farhan.. it is not that crystal clear yet.. ( he compare with semporna, sabah…)
maya-bay2
we stop here for about 45minutes.. i think..
maya-bay3

just walking around.. didn’t managed to do anything else.. ahhaha

tsunami-hazard

after that.. we went aboard again.. to the snorkeling site.. (Thai swimming pool.. according to din…)
snorkling-site
Hmm.. snorkeling .. ?? oh..well.. this is my first time.. hehehehe
snorkling1
most of the ‘mat saleh’ .. just jump into the sea… and play around.. (don’t have to wear safety jacket..)

Oh well.. i am not that expert in swimming.. better safe than sorry..
so I requested for the safety-jacket..wear it..
and.. jumped into the sea… then.. oh..shit.. how to use this google ?

hahahahahah.. i managed to ask a guy in the sea there.. “how to use this ?” (with my finger pointing to google)..
and without hesitation.. he teach me how to use it..

first 5minute.. trying to figure how to properly breath via the mouth and that air tube..instead of nose.. (tip : do not panic.. just remain calm.. and breath normally via mouth).

then.. after a while.. managed to enjoy the ‘art’ of snorkeling .. hahahaahhahaa…
( and also learned .. do not to dive too deep .. else the air tube would be filled with sea water.. muahahahahaa.. )

s

… the 1st snorkeling session finish about 30-45minute..
then we head to have lunch at phi-phi island..

tonsai-seafood

signboard..
signboard-at-phi-phi-island
island from afar…
phi-phi-island

then.. i think we went to Kai Island.. for another snorkeling/free session of 1-and-half-hour or so..

kai-island-wait
kai-island5
kai-island-stall
kai-island

i had 2 round trip of swimming and snorkeling (with life-jacket..) .. the 2nd one was accompanied by ikhwan..
according to ikhwan.. “swimming can be really tiring.. “.. if without life-jacket.. i think could only last for 5minute.. hahahaha

around 4.15p.m , i think.. time to go home..
we started to move back …
leaving1

back

and approximately around 6pm we arrived at hotel again..

p/s : that nite.. i was really exhausted.. 🙂 refused to go to “FantaSea”
so haven’t joined the others night activity like nite day before.. hehehe..

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Like

Related Post

16 Responses

  1. Wahi says:

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    Reply
    • namran says:

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

      Reply
  2. myxery™ says:

    alhamdulillah dh sampai seru boleh wat umrah…

    Reply
  3. Wahi says:

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

    Reply
  4. shila says:

    Salam saudara,
    sy pun berniat nk buat umrah sendiri tanpa agent. Sy ada bbrap soalan, boleh tak sy email kpd saudara, tq jazakallahukhayran kathira.

    [email protected]

    Reply
  5. izzati says:

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

    Reply
  6. Ros says:

    Hi, boleh x paparkn cara untuk dptkn visa tanpa ejen seperti yg diwawarkan diatas? Terima kasih

    Reply
  7. nik karimah says:

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

    Reply
  8. agop says:

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

    Reply
  9. hj amar says:

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    [email protected]

    Reply
  10. ariff says:

    Salam en namran & hj amar,

    Saya pun berhajat untuk melakukan perkara yang sama. (umrah sendiri)
    Harap boleh dikongsikan tips dan cara2.

    Syukran.

    Email saya: [email protected]

    Reply
  11. zawawi says:

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

    Reply
  12. zawawi says:

    What is the cost of a visa?
    Family Visit £39; Business and Work £10 if paying at Embassy or SR1000 to be paid by employer in Saudi Arabia; Multiple entry: £96; Residency: £10; Transit: £10; Pilgrim (Ummra) Visa: no charge (2 months).
    Note: The Pilgrim (Ummra) visa can only be obtained through an authorised travel agent. Check with Embassy for a full list of appointed agents.
    http://www.learn4good.com/travel/saudi_arabia_visa.htm

    Reply
  13. azman says:

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

    Reply
  14. sukaniaga58 says:

    saya juga berminat nak gi umrah cara sendiri bersama lebih 10 org keluaraga. Blh saudara perincikan caranya

    Reply
  15. Shamsul says:

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel [email protected] kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

    Reply

Anything to add?

X