Trip to Phuket, Thailand ~ Patong Beach

Right after the kuching field trip.. there is another company vacation trip to Phuket for 4days 3 nites.. (12 – 15th August 2009)

All the expenses for the hotel accommodation and flight ticket are fully sponsored by the “Company”.. “Techsense Solutions Sdn Bhd”
hehehe.. the motto for this trip was “Free and Easy” – not accompanied/ bound to any tour guide or whatsoever ..

Day 1 ..

start at early morning 5.a.m ~ some of us had slept at the LCCT terminal itself, including me..
hahaha.. didn’t managed to get back home that nite.. as the flight from kuching was delayed.. and only arrived the LCCT-KLIA
after midnite.. ~ luckily the power port is available at the food court (got kfc in front of the bus stop for airbus),
can go update facebook and re-charge the phone.

the flight is suppose at 7.25 a.m , and we had to check-in 2hour earlier.. which is 5.25a.m ..
Hmm..
(someone forgot to make a wake-up call that morning…
so I ended up to bring along the spare kiosk-CPU unit from kuching to phuket.. *sigh* ~)

well.. the flight took about 1hour and 25minute..
and for Phuket , Thailand .. the timezone is -7 .
so..we departed from LCCT at 7.35a.m and up and arrived at 7.50am

1. can see the wing and the engine from my seating in airplane..
wing-tip-airasia
2. the blue marble of an island..
over-the-island

3. booking/ negotiating for taxi from Phuket Airport to Millenium Resort.
taxi-from-airport-to-hotel-

4. the millennium resort from afar..
mil-resort

5. shopping complex.. next to hotel.. hahahaa

that-siam

[ad#postad] 6. the boat replica i think.. or the one from tsunami ??
theboat

jungceylong

7. Patong beach … here i am..
patong-beach

8. walk around the shop.. until we lost.. (me and farhan)
most of the shop started their business at 11am. (localtime).. crap.. we’re leaving to walk about around 10.15a.m..
looking for local telco SIM card.. as my celcom is not enabled the global/international roaming.. hahahaahha

subway-near-patong-beach

(this is subway near the beach.. while the other one is right beside our hotel.. )

9. Around 11.30 .. we managed to found our way to the said ‘breakfast’ restaurant..
and.. having something like this…
love-steam-rice
(someone had eat all the tom yam earlier.. heheheheeh)

10. having some sort of sun-bathing at the patong beach after that.. (breakfast + lunch)
patong-beach-2

11. tried out the jetski .. (cost 1,400 Baht for a 30-40 minutes ride.. )

patong-beach-jetski

12. the stalls
patong-beach-stall

13. the road near patong beach …
patong-beach-road

14. the sunset at the patong beach…
sunset-at-patong
sunset-at-patong-2

15. Octopus.. (i think this is where the octopus for the cimbclicks came from…muahahahhaa .. )
octopus

16. actually that nite was the celebration for “Thai Queen”‘s birthday.. (i only know about it ..after reading the next day “Bangkok Post”.. hahhaaha)
the-thai-queen-birthday-celebration

thai-queen-bday
17. Bangla road area map.. walk about.. (all pub been closed for Thai Queen’s birthday .. 12th August 2009)
bangla-road-area-map

18. “Good guy goes to heaven , bad guy goes to Patong” .. t-shirt.. someone bought it for 30 Baht..
good guy goes to heaven , bad guy goes to patong

p/s : as expected is not much scenery view for the 1st day.. the hotel check-in procedure is so damn slow.. ! ..
.. business start at 11a.m. next time better book the ticket accordingly …

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Like

Related Post

16 Responses

  1. Wahi says:

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    Reply
    • namran says:

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

      Reply
  2. myxery™ says:

    alhamdulillah dh sampai seru boleh wat umrah…

    Reply
  3. Wahi says:

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

    Reply
  4. shila says:

    Salam saudara,
    sy pun berniat nk buat umrah sendiri tanpa agent. Sy ada bbrap soalan, boleh tak sy email kpd saudara, tq jazakallahukhayran kathira.

    [email protected]

    Reply
  5. izzati says:

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

    Reply
  6. Ros says:

    Hi, boleh x paparkn cara untuk dptkn visa tanpa ejen seperti yg diwawarkan diatas? Terima kasih

    Reply
  7. nik karimah says:

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

    Reply
  8. agop says:

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

    Reply
  9. hj amar says:

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    [email protected]

    Reply
  10. ariff says:

    Salam en namran & hj amar,

    Saya pun berhajat untuk melakukan perkara yang sama. (umrah sendiri)
    Harap boleh dikongsikan tips dan cara2.

    Syukran.

    Email saya: [email protected]

    Reply
  11. zawawi says:

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

    Reply
  12. zawawi says:

    What is the cost of a visa?
    Family Visit £39; Business and Work £10 if paying at Embassy or SR1000 to be paid by employer in Saudi Arabia; Multiple entry: £96; Residency: £10; Transit: £10; Pilgrim (Ummra) Visa: no charge (2 months).
    Note: The Pilgrim (Ummra) visa can only be obtained through an authorised travel agent. Check with Embassy for a full list of appointed agents.
    http://www.learn4good.com/travel/saudi_arabia_visa.htm

    Reply
  13. azman says:

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

    Reply
  14. sukaniaga58 says:

    saya juga berminat nak gi umrah cara sendiri bersama lebih 10 org keluaraga. Blh saudara perincikan caranya

    Reply
  15. Shamsul says:

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel [email protected] kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

    Reply

Leave a Reply to Amy Cancel reply

X